Lær deg å lokke rådyr med Kristoffer Clausen!

Nå er det under en uke til bukkejakta starter her hjemme og tusenvis av jegere skal ut med lokkefløytene sine. Her er mine tips til hvordan lykkes med lokkejakta. Siden jeg lokket inn min første bukk midt på 90 tallet så har jeg lokket inn ca 1500 rådyr, de fleste av de i løpet av de 10 siste årene. I starten var jeg redd for å lokke for mye, bruke for høye toner osv, men nå vet jeg bedre. Min måte å lære meg rådyrlokking har vært gjennom prøving og feiling og gjennom erfaring. Den gamle lærdommen med å starte forsiktig, gjøre 2 korte pip, vente noen minutter så 3 til osv, gjerne lave toner med en buttolo gjemt i lomma, ja den metoden funker i alle fall ikke for meg. Noen sier til og med at man for all del ikke skal lokke for mye. Jeg bruker heller å si, ikke vær redd for å lokke for mye eller for høyt, det er det som funker desidert best for meg i alle fall.

IMG_2749

Når jeg kommer på post, som bør være en post med oversikt, åpen skog, hogstflater, beitemark eller jorder. Poenget er jo at jeg vil oppdage bukken før den oppdager meg, så begynner jeg å lokke med en gang. Jeg lokker høyt, intenst og kontinuerlig de første 10 minuttene i alle fall. Jeg varierer mellom lyse langtrukne pip, kortere pip og hetslyder og lokker hele tiden. Dette er den metoden jeg har absolutt best erfaring med og det er den metoden som får inn flest store bukker. Jeg lokker inn få småbukker eller spissbukker på denne metoden, den fungerer bedre på voksne bukker. Jeg bruker akkurat samme metode om jeg lokker i Norge, Sverige, Polen, England eller andre steder.

Jeg har akkurat publisert en ny film på min TV kanal: http://www.clausentv.com fra sist ukes lokkejakt i Polen. Fordelen med å lokek der nå er at brunsten ofte er på topp i månedskiftet juli august og da reposnderer dyrene godt på lokk, samme som her i Norge rundt 10 august. Bestanden der jeg lokker i Polen er mindre enn her jeg lokker i Norge. De skyter ca 20 bukker på 40.000 mål på terrenget i Polen. I de fleste Norske terrenger skytes det mer.

Se denne filmen på Clausen TV og lær hvordan jeg og mine venner lokker bukk! I år har vi brukt to kameraer på alle scener slik at et kamera er på jegeren og et på dyret/dyrene som kommer på lokk. På den måten kan dere se eksakt hvordan vi lokker, hva slags lyder, hvor intenst, hvor lenge osv. Scenene er laget slik at dere får se hele jakten fra første pip i fløyta til bukken evt. blir skutt. På den måten ser dere hav vi gjør og hva som funker. Jeg tror endel av dere blir overrasket over måten vi lokker på, men en ting kan jeg si: Dette funker! Se filmen på http://www.clausentv.com

Tobias bukk 1 nært

Hvor lenge lokker jeg på hver post og hvor langt flytter jeg meg mellom postene?

Normalt lokker jeg opptil 15 minutter på samme post, av og til lengre hvis jeg har godfølelsen på posten, før jeg flytter meg til neste. Da kan jeg flytte meg fra 200 til 500 meter avhengig av terrenget. Det er ikke nødvendig å flytte seg så langt. Det kan være nok med noen hundre meter for å trigge bukken til å komme. Man må jo inn på bukkens revir og provosere den til å komme.

Lær deg terrenget ditt og bukkenes revirer, gjør forarbeidet grundig, finn bukkenes kjerneområder og nærm deg disse med riktig vind. De fleste bukker blir provosert av at noen nærmer seg kjernen i deres revir.

Clausen rådyrlokk er utviklet for å ha høy lyd og lang rekkevidde, jeg vil få dyrene til å tro at jeg er nærmere enn jeg egentlig er for å kunne lokke de inn fra lengre avstander. Jeg har aldri opplevd at for høy lyd har skremt noen dyr, det motsatte er tilfellet, de blir mere trigget av høy lyd. Buttolo og gevirfløytene har altfor myke toner og lav lyd og dermed kortere rekkvidde. I Norsk terreng som ofte er kuppert og med mye skog vil man ha en fløyte som når ut og som har lang rekkevidde! Det er mere effektivt uten tvil!

Versjon 2

Best av lokkejakt på rådyr er en ny dvd jeg har laget med de beste klippene fra de siste 5 til 6 årene med lokkejakt. Her er det mest lokking i Norge og en rekke gull, sølv og bronsje bukker blir lokket inn med metoden jeg beskriver over. Filmen kan kjøpes på http://www.kchunting.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: