Dette er ikke greit!!

IMG_5680

Når skal galskapen og dyreplageriet med all radiomerking av ville dyr ta slutt? Hvor mange dyr må lide for at forskerene skal bli fornøyde? Etter vinterens ulvejakt er det felt flere ulver med radiohalsbånd og samtlige hadde tydelige skader fra de store og tunge halsbåndene. Det luktet vondt av pelsen under halsbåndene, det var tydelige tegn til våteksem og det var fuktig og manglet pels. Dette er ville dyr som lever ute i snø, is og kulde som må gå med konstante plager i forskningens navn. Jerv, bjørn, reinsdyr og elg lider samme skjebner. Dette er dyreplageri satt i system og det er etter mitt syn en skandale at dette fortsatt er lov etter alle episodene og skadene som er dokumentert. Selv isbjørn som lever i arktiske strøk og er opp og ned av iskaldt vann i sterk kulde må de sette på gedigne halsbånd i forskningens navn. Det er ikke ofte jeg er enig med vernere, men nå når Forskere og NINA blir anmeldt av vernere på grunn av dyreplageri i forbindelse med merking av ville dyr er jeg helt enig med de. Har dere ikke sett brennpunkt dokumentaren til Bjørn Brendbakken “Gnagsåret” burde dere gjøre det. Den belyser temaet og tar opp viktige spørsmål rundt dette med merking.
Forskere og veterinærer som jobber med dette nekter jo for at dyrene plages og selv om de blir konfrontert med tydelige og klare bevis så står de og nekter og bortforklarer at dyr lider under merking. De tilfellene vi får lese om i media om at dyr dør, eller blir plaget av merking er bare toppen av isfjellet.
Hvor mange tror på at vi får vite om alle tilfeller der dyr dør i forskningens navn?
Jeg har selv jobbet flere sesonger som feltarbeider på flere forskningsprosjekter både i Norge, Russland og Afrika med merking av ville dyr og det er skremmende hvor mange dyr som faktisk dør eller blir skadet såpass at de må avlives under fanging og merking.
Forskere og veterinærer som jobber med dette gjør alt de kan for å legge lokk på slike episoder slik at ikke de skal komme frem i offentligheten. Men nå har det gått altfor langt!

Screen Shot 2018-01-29 at 20.45.10
I Norge har vi det de skryter av er verdens kanskje mest overvåkede ulvepopulasjon, allikevel er ikke forskere i nærheten av å ha kontroll på bestanden.
Hva er grunnen til at alle disse dyrene må merkes? Hvor mange dyr må lide for at forskere og myndigheter ønsker å ha kontroll?
Det er ville dyr det er snakk om. Det er faktisk gjort forskning på bjørner som er fanget og merket og de kan endre adferd i flere måneder etter merking ved blant annet å bevege seg mye mindre og få i seg mindre næring og få betydelig redusert helse.
Forskere bør umiddelbart slutte å merke ville dyr med store tunge radiosendere og heller bruke tiden på å forske på hva denne merkingen faktisk gjør med dyrene de allerede har merket. Men det vil de nok ikke for da kommmer de aldri til å få merke dyr igjen.
Se på bildet av jerven nedenfor, den har store og stygge skader etter halsbåndet, også bekreftet av en veterinær på stedet der den ble skutt. Allikevel klarer Jon Arnemo, veterinær ved forskningen å benekte dette. Han påstår hardnakket at skadene trolig kommer fra kamp med en annen jerv. Han har ikke engang sett jerven og benekter det en veterinær som har studert jerven sier. Det er da man forstår hvor lite troverdig informasjon som kommer fra forskere og deres veterinærer er. Det siste stedet en jerv i kamp ville fått skader er under halsbåndet, men at pelsen er slitt vekk og det har blitt stygge og smertefulle gnagsår fra båndet er det liten tvil om. De som har sett en jerv vet hvor stramt et slikt radiohalsbånd må sitte på en jerv for at den ikke skal klare å få det vekk. Ren og skjær dyreplageri.
Se også på de reinsdyrene som har endt opp med svære is og snøklupmer rundt halsen og stygge sår som går langt inn i nakken på dyrene på grunn av sendere.
Nå er det på høy tid å få stoppet denne galskapen og jeg håper også flere forbund kan anmelde NINA og forskerene for denne dyremishandlingen.

IMG_5681

IMG_5678

IMG_5677

IMG_5688

IMG_5684

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: