Vinterforing av rådyr, tips og råd!

Vinterforing av rådyr, tips og råd!
Mange steder i Norge har vi den mest snørike vinteren på flere år og da trenger rådyrene hjelp. Blir det 40 cm snø eller mer så begynner det å bli vanskelig for rådyrene å skaffe seg mat og det blir tungt for de å bevege seg. Er det i tillegg -20 grader trenger de masse energi bare for å holde varmen.
Jeg har drevet vinterforing av rådyr i snart 20 år og har gjort meg endel erfaringer. I år har jeg 4 foringsplasser med til sammen ca 50 rådyr og det jeg bruker mest er potet, gulrot, silo og knust bygg. Jeg liker å fore med minst 2 forskjellige typer for på samme plass slik at rådyrene har litt variasjon i maten. Jeg forer også slik at det hele tiden er mye mat på foringsplassene slik at de har mindre behov for å sloss om maten. Når det gjelder siloballer så bruker jeg førsteslått som ikke er for våt, det vil si at den er fortørket endel på jordet før ballene blir presset. Dette fortrekker rådyrene fremfor veldig våt/fuktig silo her jeg forer.

Screen Shot 2018-02-19 at 08.44.04
Poteter fryser seg steinharde når det er kaldt så de kan være en fordel å kutte opp, gulrot derimot tåler fint ned til -15 uten at de blir annet enn porøse.
Knust bygg får man kjøpt på Felleskjøpet, ellers kan man fore med havre, hel eller knust og hjortefor eller kornavrens.
Knust bygg og havre er bedre mat for rådyrene enn kornavrens og blir kornavrens fuktig så blir det bare mel av det og det er de ikke særlig glad i.
I tillegg legger jeg alltid ut flere hauger med for på hver plass slik at rådyrene kan fordele seg litt.
Hittil i vinter så har rådyrene og noen elger spist opp mer enn 20 siloballer, mange tonn poteter og mer enn 1 tonn med knust bygg. I tillegg til å hjelpe dyrene i en vanskelig situasjon så holder også foringsplasser dyrene unna trafikken som er viktig vinterstid. En annen fordel er at man også kan følge med på dyrene i forhold til sykdom og skader og ta nødvendige grep om det trengs.
Det er alltid en risiko for at gaupe eller ulv kan oppsøke foringsplasser, men på slike snørike vintere så finner de rådyra uansett og jeg tenker at det er en fordel for rådyrene at de er i godt hold og spreke enn at de ikke får hjelp og blir utmagret og svake og et lett bytte for rovdyr.
IMG_5995

IMG_6012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: