Kristoffer Clausens tips til bukkejegeren!

Det nærmer seg årets bukkejakt med stormskritt og jeg vet at for mange av dere er dette årets høydepunkt og starten på en forhåpentligvis spennende jakthøst. Selv har jeg som vanlig “tjuvstartet” jakta i Polen med 10 dagers intens lokkejakt og det har vært helt eventyrlig. Veldig mange av dere lurer på hva slags utstyr jeg bruker til jakta og i år har jeg skaffet meg ny rifle fra Jakt & Friluft AS som jeg har testet ut på lokkejakta nå. Denne rifla er en Blaser R8 success i kaliber 6,5×55 med en Zeiss V6 2,5-15X56 kikkert og en      A-Tec Optima demper. Ammoen jeg har brukt er Hornady Superformance.

Jeg kan med en gang si at jeg er superfornøyd med dette utstyret! Rifla har ekstremt bra presisjon med disse Hornady kulene og etter å ha skutt 35 bukker på 10 dager så kan jeg trygt si at de har ønsket effekt og det er knall og fall. Når jeg jakter rådyrbukk så ønsker jeg knall og fall effekt for å slippe å lete etter bukker som løper 50-100 meter inn i tett buskas og kratt som det ofte er på denne tiden av året der man jakter etter bukkene.

Når det gjelder kjøttødeleggelse så er den som de fleste andre kuler jeg har skutt med i 6,5×55, moderat. Treffer man bein på vei inn så blir det litt ødeleggelse på baksiden og det gjør det med alt av kuler på et rådyr.

IMG_9093

Jeg velger ofte å bruke en tofot  på disse jaktene og gjerne en løvkamodress og såklart en god håndkikkert. Jeg bruker Zeiss sin nye Victory RF med avstandsmåler og den er jeg storfornøyd med.

IMG_9440

Hos Jakt & Friluft AS har de 3 børsemakere som jobber heltid og de har utdannelse både fra Norge og USA og kan hjelpe deg med det meste man måtte ha behov for innen våpen til jakta. I tillegge er de supertrivelige karer 🙂 På bildet under er jeg og henter min nye jaktrigg som er ferdig satt opp og montert av børsemakerne der.

jaktogfriluft børsemaker

Når det gjelder lokkefløyter så sier det seg selv at jeg bruker Clausen rådyrlokk og den er konstruert slik at den er lett å bruke og har lang rekkevidde slik at den også funker godt under Norske forhold med skog, kuppert terreng og ikke så veldig høy bestand av rådyr.

IMG_9057

På bildet over hadde vi en helt rå morgen med to rever og en bukk lokket inn på samme posten i løpet av ett minutt. Jeg lokker mye og intensivt, det vil si kontinuerlig de første 5 til 7 minuttene og varierer mellom litt langtrukne kontaktlyder og hetslyder.

IMG_9129

I løpet av disse 10 dagene har vi lokket inn over 250 rådyr totalt og skutt 35 bukker og 10 rever på lokk! Tenk dere erfaringen man får fra en slik jakt og dette har jeg gjort hvert år i 15 år på rad nå!

Hvordan lokker man rådyr?

Poenget med å bruke en lokkefløyte for rådyr er å lure bukken til å tro at det er en annen bukk som prøver seg på en av geitene i hans revir, eller å etterligne lyden av en rådyrgeit, eller rett og slett gjøre bukken så nysgjerrig at den bare må sjekke ut hva det er som piper. For å lykkes med dette er det en stor fordel at det lokkes i perioden rundt brunsten. Det fungerer godt fra like før brunsten starter, som regel midten av juli, til noen uker etter at brunsten er over, i slutten på august.

Det er jo en forutsetning at det er en bukk innenfor hørehold av fløyta for at det skal komme noen bukk på lokken. Desto tettere bestand av rådyr i området desto større sjanse er det for at en bukk vil høre fløyta og reagere på den. Er bukken imidlertid opptatt med å kurtisere en parringsklar geit så bryr den seg som regel ikke om lokkelyder i det hele tatt. Da kan man imidlertid prøve å lokke til seg rådyrgeita og bukken vil nesten alltid følge etter geita. Måten å lokke til seg en rådyrgeit på er å etterligne lyden av en rådyrkalv i nød. Til og med geiter som ikke har kalv selv responderer ofte på denne lyden og kommer stormende for å undersøke og bukken følger da tett på.

Tidspunkt for lokking av rådyr vil i Norge være fra jaktstart den 10 august og ut måneden. Brunsten på rådyrene begynner i juli og kan være på hell mange steder allerede 10 august. Det vil si at det er fra 10 august og to uker frem som gir best resultat. Etter det vil man gradvis få mindre og mindre respons på lokken. I de fleste andre land i Europa er det rådyrjakt hele sommeren også og da kan man med fordel lokke fra 15 juli og fremover. Hvert år de siste 15 årene har jeg reist til enten Polen eller Skottland siste uka i juli for å lokke rådyr og det sammenfaller ofte med hovedbrunsten.

Klaffer det med været da, slik at det ikke er altfor varmt og ikke for mye vind og regn så kan man oppleve helt eventyrlig lokking.

Trenger du utstyr til bukkejakta så har Jakt & Friluft AS alt du trenger og ekspertisen til å hjelpe deg!   https://www.jaktogfriluft.no

IMG_9071

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

<span>%d</span> bloggers like this: